Het is ons gelukt! Van G naar A

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik mijn laatste blog plaatste. Dat wil niet zeggen dat er afgelopen maanden niets is gebeurd. Sterker nog, heel veel. Maar, daar wil ik het nu even niet over hebben. Dat komt aan bod in volgende blogs. Voor nu is het nieuws dat we een belangrijke mijlpaal hebben gehaald.

Vorig jaar organiseerde FossielVrij Den Haag een fietstocht langs duurzaam-projecten. Ons huis was er onderdeel van. Ik blufte een beetje weg dat ons huis van energielabel G naar A zou gaan. Het was een educated guess, maar toch. Of al onze maatregelen het energielabel A zou krijgen was nog maar de vraag.

Energielabel A

En ja, het is gelukt. Het is A geworden. Dat bleek toen ik onlangs het energielabel heb moeten aanvragen. Yoegeeh!

Mijn aannemer was verbaasd dat het gelukt was. Mijn aankoopmakelaar Niels appte ‘Wowww’ en wil graag weer even komen kijken. En ik zal allerlei leveranciers van de verschillende maatregelen wel even mailen om ze het nieuws te vertellen. Ze wisten dat ze onderdeel waren van een totaal renovatie. Met resultaat dus!

Is het nu zo’n big-thing? Voor mij toch stiekem wel. We hebben er letterlijk een hoop energie in gestoken om dit te bereiken. Vele uren speuren op het internet. Bezoeken aan het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam. Energiescans. Gesprekken met de club Duurzaam Den Haag. Bezoek aan de pop-up store ‘Hou van je huis’. Onderlinge gesprekken. Gesprekken met vrienden. Afstemmen met aannemer. Bellen met leveranciers. Wikken – wegen. En zo verder.

En dat alles om als hobbyist te achterhalen welke mogelijkheden er zijn, welke kosten er mee gemoeid zijn en of het daarmee de moeite waard is om het te realiseren. Dat alles maakte dit hele verbouwtraject tot één groot leertraject. Als dat gewaardeerd wordt met het hoogste energielabel, dan kunnen we best een beetje trots zijn. Ons huis hoort daarmee tot de 11% in Nederland in deze klasse. En dat voor een huis dat bijna 100 jaar oud is. Hoeveel 100-jarige huizen zullen een energielabel A hebben? Vast niet veel.

 

Aanvragen

Het aanvragen van het energielabel is niet zo heel spannend. In ons geval moest ik veel bewijsvoering aanleveren, maar dat hadden we allemaal op een rijtje. Dus, invullen gegevens, uploaden documenten en foto’s, keuze maken voor de persoon die het label moet toewijzen en afwachten maar.

De maatregelen

Welk maatregelen maakt dat wij het energielabel A hebben verdiend. Ik zal gelijk maar verklappen, voor nu hebben we wat gesmokkeld, maar de tijd zal ons inhalen.

Okee, daar gaan we. Het begint bij isoleren. Isoleren. Isoleren. Isoleren. Dus:

  • Overal HR++ glas. Label gaat van G naar F.
  • Alle buitenmuren geïsoleerd met dikke pakken isolatiemateriaal met een isolatiewaarde van boven de Rd 3,5. Die tikt aan. Label gaat zo van F naar D.
  • Dakisolatie van (HBMDakdekkers Barendrecht) met isolatiewaarde 3,6. En we zitten al op C
  • Vloerisolatie (ISOBOOSTER via PXA Nederland) met isolatiewaarde Rd 3,7. Kijk, en dan staat er in eens B.
  • Een nieuwe zuinige CV-ketel. De Remeha Avanta. Deze maatregel was maar een klein stapje binnen de B.
  • En toen de klapper naar A: Zonnepanelen. Maar niet op ons eigen dak. Dat bleek niet handig, maar wel in een zonnepark hier in de wijk. Okay, okay, het zonnepark is nog niet operationeel. Dus hier het smokkelpunt. Ergens dit najaar moeten onze 11 zonnepaneeltjes toch gaan renderen.
  • O ja, deze moesten we ook nog opgeven: de balansventilatie van Climarad. Een geautomatiseerd systeem voor lucht toe- en afvoer. Kost energie, dus je zakt een klein beetje in je energielabel.
  • En dan hebben we onze toffe warmte-terug-win-douchegoot Joulia Inline nog niet eens op hoeven geven.
  • Het feit dat we niet gekozen hebben voor een hybride warmte-terug-win installatie voor verwarming van het huis heeft geen invloed gehad op wel of niet behalen van het A-label.

Kortom, onze woning uit 1923 is helemaal bij de tijd. Het voelt af en toe als een nieuwbouwwoning aan. Heel maf is dat.

Geschat energieverbruik

We wonen er nog maar 1 jaar en de maatregelen zijn door het jaar genomen. Het is lastig te bepalen wat ons jaarlijks verbruik gaat worden. We hebben een slimme energiemeter die we dagelijks kunnen uitlezen. De verwachting voor nu is dat wij in één jaar zo rond de 3000kWh aan electriciteit en 1500m3 aan gas. En dat schijnt zuinig te zijn.

Je bent een zuinige elektriciteitsverbruiker.
Je hoort bij de 30% huishoudens in Nederland met het laagste elektriciteitsverbruik. Bron: MilieuCentraal.nl

 

Je bent een zuinige gas/warmte verbruiker.
Je hoort bij de 40% huishoudens in Nederland met het laagste gas/warmte verbruik. Bron: MilieuCentraal.nl

We hebben een energierekening van € 126,- maand. Onze zonnepanelen leveren jaarlijks zo’n €280,- op. Maandelijks dus €103,- aan energie. Nu maar eens checken met de buren… Eens kijken wat het verschil is…

Heb je de behoefte om het rapport van onze energielabel te lezen, succes!

ps Wil je weten waar we de laatste weken mee bezig waren in ons huis, check onze Instagram

Geef een reactie