Straatnaambordjesblues

 

Vandaag kwam ik op een website van een bedrijf die gevestigd was op de Duikerstraat. Ja hoor, architect Duiker, want deze straat stond haaks op de Berlagestraat (dank Googlemaps). En niet zoals deze Duikerlaan als straat naast de Parelduikerstraat. Toen moest ik denken aan Harry Jekkers, Hagenees in hart en nieren. Hij heeft ooit een liedje gemaakt: De Straatnaambordjesblues. Een stukje uit die tekst:

Wie moet je zijn
hee wat moet je doen
voor je naam op een straat of een plein of een plantsoen
hoe groot moet je zijn
hoe dood moet je zijn
voordat je naam op een straatnaambordje komt te staan
Hoepiedoehoe
Eyeah

Hoe groot moet je zijn voor je eigen straat. Ik was getriggerd. Vanavond wat zitten googlen naar Duikerstraten.

Kijk, hier een Duikerhuis in Groningen:

 

Duiker staat bekend om zijn strakke lijnen. Geen idee of de architect van deze kerk (Alexanderkerk) in Rotterdam hier rekening mee heeft gehouden…

 

Maar in Zoetermeer vonden ze Duiker toch een tikje minder dan zijn goede vriend en collega Bijvoet en ook minder dan Dudok. Zij kregen kregen straten met huizen er aan (op zijn Zoetermeers heet dat een ‘plan’). Nee, Duiker is in Zoetermeer niet verder gekomen dan een pad, het Duikerpad:

 

 

Gemeente Dongen toont helemaal respect aan architecten van enig faam. In deze architectenwijk is een Gaudistraat, Mies van der Rohestraat, Rietveldstraat, en jawel, de Duikerstraat. Voor deze grote architecten uit onze geschiedenis heeft gemeente Dongen groots architectonisch uitgepakt:

Deventer heeft ook een Duikerstraat, lekker langs een groot park

Ons, eigûh De Haag neemt nog de moeite om de straatnaam iets sjieker te maken door zijn beroep er voor te zetten: Architect Duikerstraat. Maar ook hier: een toffe jaren ’80 nieuwbouwwijk:

 

Om deze staatnaambordjesblues volledig te maken,  ons Duikerhuis staat aan de Louise de Colignystraat. Deze straat is ooit eens in 3-en gehakt. Daarmee wonen wij aan de 3e. En wie was Louise de Coligny? Klik hier

Hier dan toch nog de link naar de echte straatnaambordjesblues van Harrie Jekkers (zapp snel door naar 1:10)

 

Geef een reactie