Een explosie bij BASF-fabriek en onze dakisolatie

Wat hebben een explosie in een BASF fabriek in Duitsland, bedrijfsongevallen in fabrieken in China, vertraagde uitbreiding productiecapaciteit en wereldwijde toenemende vraag nu met elkaar te maken? En wat heeft dit te maken met onze verbouwing?

Het heeft alles te maken met de stof MDI. Dit is een chemisch goedje en een basisbestandsdeel van PUR-isolatie. Om bovenstaande redenen is er nu wereldwijd een groot tekort aan dit isolatiemateriaal.

Het tekort is dermate groot dat wij nu niet tijdig onze dakisolatie geleverd krijgen. En dus ook niet geplaatst. Plaatsing zal letterlijk over de bouwvak heen getild worden. Gelukkig is dit niet zo schokkend. We kunnen gewoon in ons huis straks wonen. Maar toch. Het had alleen fijn geweest als alles gereed zou zijn. Prijzen van isolatie zijn ook al gestegen, dus de (nog-niet-ontvangen) subsidie is meer dan wenselijk!

Het niet plaatsen van dakisolatie betekent ook dat onze hybride warmtepomp Elga van Techneco pas geplaatst zal worden als wij er al wonen. De warmtepomp bestaat namelijk uit een buitenunit die warmte onttrekt uit de buitenlucht. Deze komt op het dak te staan, maar ja, dan moet eerst de isolatie er op liggen. Nu hebben we in de zomer toch geen verwarming nodig, dus een beetje uitstel in dit geval is niet erg.

 

Hieronder wat nieuwsberichten over het tekort aan isolatiematerialen:

PUR-tekort serieus probleem

PIR isolatie fors duurder en oplopende levertijden

 

Geef een reactie