Geen Duiker?!?

Ai. Verwarring. Er zijn twijfels. Over de oorsprong van de woning. Is het wel echt een Duiker-woning? We waren in de overtuiging dat dat zo is. Maar…

We hebben drie boeken over Duiker als belangrijkste naslagwerken:

– Ir. J. Duiker, geschreven door Jan Molema, uitgebracht in 1989

– Herinneringen aan Jan Duiker, geschreven door Arthur Hofmans, uitgebracht in 1990

– Jan Duiker, bouwkundig ingenieur (1890-1935)/ Van warm naar koud, geschreven door Herman van Bergeijk, uitgebracht in 2016

Deze boeken heb ik ondertussen al aardig doorgenomen, maar een heel concreet bewijs over dat Jan Duiker ook onze woningen heeft ontworpen vind ik niet.

Duiker heeft een paar meter verder op bij de 2e Louise de Colignystraat (wij wonen straks op de 3e Louise de Colignystraat) en het Van Imhoffplein een aantal woningen gebouwd. Zie hieronder de tekening (bron: boek van Van Bergeijk).

In het boek van Jan Molema staan foto’s van de reeks huizen die Duiker in 1922 heeft ontworpen. Onze rij huizen staan er niet bij.

In het boek van Hofmans vind ik helemaal niets over onze huizen.

En in het boek van Van Bergeijk zijn 80 pagina’s gewijd aan ‘werken van Duiker’, maar niet in concreto over de 3e Louise de Colignystraat.

Buurhuis (4 deuren verder op) werd bij de verkoop aangeprezen als ‘onder architectuur van Duiker’. Dat is niet hetzelfde als: is ontworpen door…

Buren die ik hierover heb gesproken, hadden het er over dat de woningen niet getekend zijn door Duiker zelf, maar wel door zijn bureau.  Dat betwijfel ik. In 1920-1922 had hij namelijk nog geen bureau, maar werkte hij alleen samen met Bernard Bijvoet. Waarbij Bijvoet in de schaduw van Duiker stond.

Op internet heb ik wel een site gevonden die expliciet aangeeft in de lijst van werken: woningen 3e Louise de Colignystraat (maar hoeveel woningen???).

Van Bergeijk heeft het in zijn boek over Duiker (pag. 44) wel over een project waar de 3e Louise de Colignystraat in wordt genoemd. Er wordt gesproken over vier huizen aan de Jacob van Mosselstraat, een lint van negen huizen bij het Van Imhoffplein en acht huizen aan de 3e Louise de Colignystraat. Maarrrrrrr, de geldschieter van dit hele project (Joh. van der Houwen) vraagt in juni 1920 alleen een bouwvergunning aan van de 1e 13 huizen. Dus niet ons rijtje…

Arggggh. Arggggh. Arggggh.

Maar, het moet het toch zijn. Kan niet anders. Hier, Molema somt in zijn boek de kenmerken van de woningen van Duiker uit zijn ‘haagse periode’:

– eenvoudige geometrische composities. VINK

– balkons en erkers boven de ingang. VINK

– platte daken. VINK

– on-nederlandse grote entrees en trappenhuizen. VINK

– baksteen en hout als belangrijkste materiaal (nog geen beton). VINK

– gegroepeerde woningen volgens eenheid. VINK

– compositie vensteropeningen ontleend aan principes van ‘De Stijl’. GEEN VINK (want kozijnen zijn in jaren 60/70 vervangen, dus wel VINK als je kijkt naar originele situatie).

Oftewel: het voldoet aan alle kenmerken. Maar we missen het harde bewijs. Het bewijs dat onze woning een Duiker huis is.

Nu heb ik al eerder contact gelegd met Van Bergeijk die zeer recent zijn boek over Duiker heeft geschreven. Misschien dat hij uitsluitsel kan geven. Of iemand uit de straat, of de erven van de familie waar wij de woning van gekocht hebben. Wie heeft de waarheid in pacht?

Wordt vervolgd.

 

Comment List

 • Jan Molema 28 / 04 / 2017

  ik begrijp niet, dat jullie geen contact met mij opnemen!

  Reply
  • Mark 02 / 05 / 2017

   Hoi Jan, dank voor je bericht. We hebben geen contact opgenomen, omdat we (nog) niet van het bestaan van jullie website en werk afwisten. Dat is nu het fijne van deze website: dat we in contact kunnen komen met de juiste mensen. Ik ga je mailen!

   Reply

Geef een reactie