Onze 10 maatregelen voor energie duurzaam

Ok. De website heet duurzaamduiker.nl, maar welke energie duurzame maatregelen gaan wij dan nemen? Hoe krijgen wij het oude beestje getransformeerd tot een toekomstbestendig glimmend toppertje? Voor zo ver wij nu kunnen nagaan zijn hebben we nu 10 maatregelen op stapel staan. Hieronder zal ik ze zo kort weergeven, maar voordat we er dieper op in gaan het volgende.

Voordat wij aan dit traject begonnen hadden wij weinig verstand van duurzame maatregelen voor je huis. Tuurlijk heb je wel een beetje een beeld, maar bestaat er een totaaloverzicht aan allerlei te nemen maatregelen? Eentje waar je gewoon makkelijk uit kan kiezen: die toffe maatregel gaan we wel doen en die niet. Die is voor ons wel van toepassing en die laten we schieten. Die is voor ons betaalbaar en die is gewoon te duur.

Nope, zo’n site bestaat er niet (tenminste, wij hebben deze nog niet gevonden). Waar het op neer komt is: in de avonduren veel googelen. Van website naar website en verzamelen. En ik moet je zeggen: ik dacht dat ik een goed beeld had van maatregelen had opgebouwd, maar nee. Zie ik afgelopen weekend een Facebookbericht voorbij komen van vrienden: de e-shower bij hun geïnstalleerd. Gedurende je douchebeurt 9 keer hetzelfde water gebruiken. Of (via diezelfde vrienden): toiletwater uit regenwater. Stond ook niet op mijn lijstje. Kortom, zelfs googelend kom ik niet tot een mooi totaallijstje van mogelijk te nemen maatregelen.

Welke maatregelen gaan we nemen?

Het zijn er even snel geteld: 10. Hieronder het grove grote plaatje.  Per maatregelen zullen we er nog wel een keer uitgebreider op terugkomen, maar bij deze ons totaaloverzicht. Ik geef er voor het gemak voor nu even kort aan wat het ‘bespaarpotentieel’ is.

 1. Gevelisolatie.
  • CO2 reductie: 1624 kg per jaar, besparing per jaar € 602, terugverdientijd 7 jaar
 2. Dakisolatie.
  • CO2 reductie:    1179 kg per jaar, besparing per jaar € 437, terugverdientijd 11 jaar
 3. Vloerisolatie.
  • CO2 reductie:  289 kg per jaar, besparing per jaar € 107, terugverdientijd 9 jaar
 4. HR++ glas (incl nieuwe kozijnen)
  • CO2 reductie: 1124 kg per jaar, besparing per jaar € 417, terugverdientijd 20 jaar
 5. CO2 gestuurde ventilatie (met warmteterugwinning). Deze kost geld, want goed isoleren vergt ventileren.
  • CO2 reductie: -108 kg per jaar, besparing per jaar € -27, terugverdientijd – Niet.
 6. CV ketel HR107 combiketel.
  • CO2 reductie: 1138 kg per jaar, besparing per jaar € 420, terugverdientijd 5 jaar
 7. Hybride warmtepomp.
  • CO2 reductie: 2530 kg per jaar, besparing per jaar € 1000, terugverdientijd 1 jaar
 8. Douche warmteterugwinning middels douchegoot
  • CO2 reductie: 70 kg per jaar, besparing per jaar € 55, terugverdientijd 8 jaar
 9. Hotfill wassen (wasmachine vullen met warm water)
  • 25%-40% besparing op energie gebruik wasmachine. Wasmachine gebruikt ongeveer 6% van alle energie van een gemiddeld huishouden
 10. Zonnepanelen
  • CO2 reductie: 1079 kg per jaar, besparing per jaar € 362, terugverdientijd 10 jaar

In totaal reduceren wij onze CO2 uitstoot met zp’n kleine 9.000 kilogram per jaar.

Besparen we € 3.373, per jaar aan kosten. Als je alles bij elkaar optelt. Helaas werkt dat niet zo, want het is besparing op besparing op besparing. Verwachting is dat we zo’n € 2.000,- per jaar besparen. Daar staat tegenover dat de investering ongeveer € 30.000 gaat worden. Kortom een terugverdientijd van ongeveer 15 jaar.

En o ja, verwachting is dat ons huis van energielabel G naar A+ zal gaan. Voor wat dat waard is. We zullen zien of we het halen. Maar dat is geen doel op zich.

Hoe komen we aan alle specifieke gegevens?

Jahaaaa, willen jullie wel weten hè? Vertel ik niet :-). Nee, ik verzin deze getallen niet. Ze zijn gebaseerd op onze woning, dus deze getallen kan je niet overnemen voor je eigen woning. We hebben namelijk een architect in de hand genomen die veel van bovenstaande zaken voor onze heeft uitgezocht. Binnenkort komen we hier op terug en zetten we het hele rapport online.

Ook deze blog: wordt vervolgd.

One Comments

 • melvin 12 / 04 / 2017

  Beste Duurzame Duikers,
  In jullie zoektocht naar informatie hebben jullie wellicht te ver van huis gezocht 😉
  http://www.duurzaambezuidenhout.nl is een lokaal kennisnetwerk om je woning te verduurzamen en actief in jullie nieuwe wijk. Wellicht een idee om eens contact op te nemen en informatie te delen? Wij zijn altijd op zoek naar buurtbewoners die de anderen kunnen en willen inspireren!

  Reply

Geef een reactie