Duurzame rakkers (?) op ontdekkingsreis

Zijn wij, Suus en ik, van die duurzame rakkers? Letten wij zo ontzettend op het milieu? Leven wij ‘groen’? Scheiden wij onze afval 100%? Eten wij alleen eco-label producten? Nope. Sorry. En we hebben allerlei smoesjes om niet zo duurzaam te leven.

Toch zijn wij in de ban geraakt om ons huis zeer sterk te verduurzamen. Hoe dit komt? Omdat we in een wereld zijn beland die we niet kenden en toch zeer interessant vinden.

Op maandag 9 januari kregen wij te horen dat wij ‘the chosen one’ waren betreffende het klushuis. Wij gaan het daadwerkelijk kopen. Een Duiker-huis. Woensdag 11 januari vrij genomen om gelijk allerlei financiële zaken op orde te brengen. We zouden even langs de Centrale Bibliotheek in het centrum van Den Haag gaan om twee boekjes over Duiker te halen. Gewoon, om wat meer te weten over die architect die wij totaal niet kennen. En daar begon het.

Stichting Duurzaam Den Haag

In de bibliotheek zagen we de balie van Stichting Duurzaam Den Haag (DDH). ‘Goh, laten we daar even kijken. Wie weet wat zij voor ons kunnen betekenen. We moeten toch flink verbouwen’.  We bleken aan de start te staan van onze ontdekkingstocht. Tom, van DDH, hoorde ons verhaal aan en gaf aan: ‘Leuk, huis gekocht. Leuke buurt. Ik woon er zelf ook. Hebben jullie enig idee wat jullie allemaal willen gaan doen?’ ‘Euhm, veel, maar nog niet wetend wat.’ Tom nam ons mee in wat mogelijkheden en we raakten enthousiast. Hij wees ons op de verschillende subsidiemogelijkheden, zowel van het Rijk als de gemeentelijke. Des te mooier om te horen dat je subsidies kan ‘stapelen’. Je kan zowel Rijks als gemeentelijk subsidie krijgen op één en dezelfde maatregel die je neemt. Vloer isolatie: van het Rijk € 5,- per m2 subsidie + € 12.50 per m2 van de gemeente. Prima!

Hou van je huis

Tom verwees ons vervolgens door naar de pop-up store van Hou van je Huis aan de Goudsbloemlaan in Den Haag. En toen waren we helemaal om. Waarom? Enerzijds, en laat dat maar gewoon duidelijk zijn, we willen uiteindelijk financieel zuinig kunnen leven (lage energierekening), maar anderzijds moeten we (als gemeenschap) van het gas af, minder stoken en minder verbruiken. Ik geloof er in dat het niet lang meer zal duren dat er belasting geheven gaat worden op energie-onzuinigheid. De energietransitie van fossiele brandstof naar duurzame brandstof mag wat mij betreft sneller. En nu blijken wij daar een klein deel aan bij te kunnen dragen.

Bij Hou van je huis werd duidelijk dat ons toekomstige huis heel veel potentie heeft om van een lelijk, tochtig, lekkig huis naar een duurzaam wijkvoorbeeld te groeien. Met een hele zooi aan tips, tricks en folders fietsen wij weer naar huis. We wisten het zeker. We gaan voor duurzaam! Laat de ontdekkingstocht maar beginnen.

 

 

Geef een reactie