Eén huis – twee verhalen

Wij, Suzanne en Mark, hebben onlangs een huis gekocht. In Bezuidenhout, Den Haag. Vlakbij station Laan van NOI. Voor ons is het nu al een droomhuis. Anderen zeggen dat we geen huis gekocht hebben, maar een project. Een project met hitpotentie voor tv-programma’s als ‘Bouwval gezocht’, ‘Help, mijn man is klusser’, tot aan ‘Dubbeltje op z’n kant’ en ‘Uitstel van executie’.

Maar wij, wij hebben er zin in. De woning is uitgewoond. Her en der lekkages. Alles met een leiding (CV, water, gas, afvoeren) moet vervangen worden, glas valt uit de kozijnen, plafonds komen naar beneden, etc. En wij hebben er nog steeds zin in.

Dit project bevat twee verhalen die wij gedurende dit traject willen vertellen. Het verhaal zelf kennen wij ook nog niet. Die gaan wij ontdekken. Het plot kennen wij ook nog niet, maar wij gaan uit van een happy end.

Duurzaam

Het eerste verhaal dat wij gaan beschrijven is die van de duurzaamheid. Wij zijn enthousiast geraakt om het huis zo te verbouwen dat wij zo weinig en zo duurzaam mogelijk energie willen verbruiken. En dat voor een pand uit 1922. We weten er allemaal nog weinig van. We weten nog niet goed genoeg waar te beginnen. Onze interesse heeft het. Onze nieuwsgierigheid zal ons het juiste inzicht en aanpak bieden.

Duiker

Suzanne en ik zijn al jaren geïnteresseerd in architectuur. Wat nieuwere architectuur, maar vooral architectuur uit de tijd van Berlage, Dudok, Amsterdamse school, de Stijl, etc. Wij zijn fan van het Haagse Gemeentemuseum. Niet alleen vanwege de kunst, maar ook vanwege de architectuur. We hebben zelfs onze trouwfoto’s laten maken.

En wat blijkt. Onze nieuwe woning blijkt van architect Jan Duiker. Een tijdgenoot van Berlage en later ook Dudok. Ze hebben alleen niet dezelfde ideeën. Sterker nog, Duiker zette zich af tegen Berlage.

De jaren 20 en 30 van de vorige eeuw bleek een woelige tijd te zijn voor de architectuur in Nederland. Nieuwe bouwtechnieken kwamen op en een nieuwe tijd brak aan.

Onze interesse is nog meer gewekt en onze nieuwsgierigheid in Duiker zal leiden tot een verbouwing waarbij wij respect willen tonen voor de architect. Ook hier zit weer een verhaal in!

One Comments

  • Theo 12 / 03 / 2017

    Leuk geschreven, mooie gedachte…

    Reply

Geef een reactie